Tuesday, May 18, 2010

Nama Restaurant pelik di Malaysia


Kalau korang perasan, perasan tak ada a few restaurant dekat Malaysia ini yang guna nama pelik-pelik? Aku tak tahu la sama ada kebetulan atau apa, tapi last 3 weeks jer, aku dah ternampak 3 nama restaurant yang pelik. Kunyah Cafe, Bawang Merah dan Jemari. Okey mungkin lepas ni ada Restaurant Peha. Atau Kafe Kentut. We will never know.



Nama yang paling tak boleh blah Kunyah Cafe dan Jemari. Kalau pandang aja Kunyah Cafe tu, mula la terbayang-bayang orang tengah mengunyah. Kalau Restaurant Jemari pulak, terasa sungguh gedik nama itu. Dan-dan time tu jugak la mulut aku menyebut Jemari dengan slang 'Jemary'.


Restaurant pertama yang aku jejak adalah Bawang Merah. Nama ni tak pelik la tapi unik. Singgah sini for the first time sebab masa mama masuk SJMC nak pergi beli Coffee untuk abah. Tengok bukan main jauhnya nak pergi beli coffee semata.



Masa ni aku tak makan pun sebab dah kenyang from 3am McD. So Marina jela yang melantak. Nah tengok la dia melantak Soto.



Tak hingat dunia. Waktu lunch dia serve lauk-lauk yang nampak tempting. Nak sangat makan sebab mama kata Restaurant ni makanan sedap. Tapi perut full camne?! Sudah la wey.. Lupakan nafsu buas mu..


Marina tunjuk aku sesuatu. Wah! Glemer you! Patut la mama kata setap!


Sungguh besar pengaruh Jalan-Jalan Cari Makan kan? Kalau nampak je benda ni gantung, sure restaurant ni ramai orang. Oh btw, Dubrovnik Restaurant pun pernah diterjah Jalan-Jalan Cari Makan, tapi sambutan tidak menggalakkan sebab orang Malaysia lebih prefer kopitiam/makanan fusion.




Back to Jemari, I had brunch here with mama and abah. Masa ni birthday Abah yang ke 49. So mama says Happy Birthday to Abah and they are sitting facing each other. Mama moved slowly towards abah, bagi pipi dia suruh Abah cium. Tapi abah buat bodoh. Then mama kata, "Cium sikit". Aku dah cuak dah. Jangan ah public display of affection kat sini pulak! Then abah kata, "U la cium I". Im like, OMG OMG.

Mama kissed abah's cheek. SO SWEET... (-__-')

What a romantic way to end those scene by having food ey? Good food I mean.

Nasi kerabu


Nasi Pataya



Tom Yam, my fav! OMG, this is my comfort food. Teringat Tom Yam Kung Secret Recipe



I order payung


Payung for deco la, not for sale hehe. Masa kitaorang datang, theres no people in the restaurant sebab belum lunch hour. Patut la boleh PDA kan hahaha.




Tinggal Kunyah Cafe sahaja yang aku tak pernah makan lagi, hanya sempat tengok dari jauh sahaja. Siapa pernah makan kat Kunyah Cafe? Banyak kunyah tak makan kat situ?


7 comments:

kenwooi said...

haha bawang merah.. must be serving lots of red onions.. =P

the presentation of the food looks good though =)

ddy the writer! said...

kunyah cafe? tggu ddy buka kedai kunyah cafe k? hehehe

KERAK NASI said...

waahhh tom yam tu nmpk sdap hell!!

Afra Yuri said...

kenwooi: haha u think?! yeah the food presentation was awesome, lagi semangat nak mkn

ddythewriter: ddy, kunyah cafe mmg dah ada. u bukak restaurant peha k

keraknasi: Yes mmg sedap!

Drama Mama said...

sweetnya ur parents!!! i wish to be the same nanti bila dah tua. :-D

haaa the foods look delicious too! kat penang ni ada satu restoran cina nama kelakar.."Kedai Kopi Hari-Hari Mau". wakakakkakakaka

http://twinkywinkystars.blogspot.com

FeeQ said...

Not bad...jalan2 cari makan pun ada

Afra Yuri said...

dramamama: i wish i can be like that when im old too.. :)
lol! hari-hari mau? that is unique

feeg: hehe ;p

Post a Comment

What say you?