Wednesday, December 23, 2009

Rahsia Mata

Warna Coklat campur Hijau apa jadi?




Lense ini my sis Marina belanja. Since beli 2 kotak dapat 1 free. Cess belanja la sangat. She wanna wear colored contact lenses on her wedding day nanti. Her fiance says, "mata dah hitam tu buat la cara mata hitam". Lol. Lawaks ok? Tapi bagi I yang mata cokelat sejak azali (sujud syukur), gelak dalam bangga sebab mata budget cokelat macam omputeh la. Mata my sis pon tak la hitam ade coklat2 sikit. Mata Najla hitam legam kot. Aku rasa la nanti aku cek balik.

Aku bukan la nak kata kalau mata kau warna cokelat ni bermakna kau mix ke ape. Ade aku kate cmtu? *lempang*. Tapi anugerah Tuhan ini membuat aku terpegun.

Pernah suatu ketika aku puji kecantikan mata aku sendiri wey. Korang percaya tak? Masa tu aku form 2 camtu la. Aku tengah tengok kat mirror kecik dalam kereta. Tiba-tiba datang perasaan nak focus kat mata. Renung lama gila. Dan came the moment of truth. "Lawa gak mata aku eh..."

Bahaha gelak ah. Itu first and last aku vain. Lain masa aku cuma vain bila orang puji ;P

Boyfriend always says I have pretty eyes. Thank you darling so kind of you.
My primary school bff says the favourite part of me (physical) that she like is my eyes.

Kejadian yang bnyk terjadi adalah bila orang ramai ingat aku pakai contact lense kaler brown. Annoying okeh?

Walaupon memiliki sepasang mata bewarna coklat, kau jangan lupa bahawa aku juga rabun jauh. Itulah kekurangan dia. Manusia pasti ada kekurangan walaupon nampak sempurna. Aku ingat lagi guraun sarcastic Fyra, "mata lawa tapi kesian rabun". Peh minah ni insuran mulut dah lama mati beb. Walaupon dia laser macam keparat, aku tetap sayang dia. Truth hurts.

Satu kejadian di universiti bersama kawan lelaki. Aku pakai spek macam biasa sebab rabun. Matahari tiba-tiba naik dan kena pula mata aku. Tengah2 berborak boleh pula mamat ni mencelah,

"Weh! mata kau coklat! kau pakai lense eh?"
"Aku tengah pakai spek kot"
"Er er" *malu skang*

Walaupon sedikit bengang, aku juga gelak di dalam hati melihat dia terpinga-pinga. Comel la korang ni. Suka deny benda-benda yang real tau. Ke muka aku ni tak cukup mix untuk orang setuju bahawa warna mata itu adalah warna mata sebenar? Mungkin orang melayu semua mata hitam kot. *lempang*

Ya benar. Warna mata datang dari genetik. Aku mendapat warna mata ini dari kedua ibu bapa. Emak dan abah. Dua-dua mata coklat. Keturunan biasa2 saje, tapi mata coklat kan? Aku pelik. Aku ada tanya juga jika keturunan kami ada mix dengan orang England ke German. Pergh kan aku dah kata kadang2 aku bajet aku mix. Mata emak aku lawa weh ko jangan tak tahu. Kalau kau jumpe mak aku suatu hari nanti jangan lupa tengok mata dia. Walaupun dia rabun dekat dan pakai spek mata, kau suruh dia buka spek dan kau akan ternganga 4 jam. THIS IS SERIOUS. Mata bapak aku pulak, bulat. Rabun jauh. Memang sama type la ngan mata aku. Fotostet katekan.

Korang boleh tak bezakan orang yang pakai colour contect lense dengan yang tak pakai? Aku pon kadang-kadang confuse. Tapi kadang-kadang obvious. Yelah pakai lense kaler biru tapi kulit sawo matang. Wopss jangan marah nyah.

Kawan aku pernah bagi tips. Kalau nak tahu orang itu pakai lense ke tak, tengok lingkaran luar anak mata dia tu. Kalau ada bulatan hitam maka dia tak pakai lense. Hish tak paham aku tips dia.

Sekian rahsia mata dari Afra Yuri. Sila datang lagi.

19 comments:

Sendra said...

ceh ceh ceh..mata cantik..

M O N I C A said...

cantik mata anda..:)

nizaa said...

yeah bebeh..kalau tgk ko, mesti mata ko yang buat tertarik...mata ko nampak...BROWN...

nizaa said...

lupa nk wish pulak..congrats for ur carefree queen..walaupun tak pat no 1 tapi ko bwk balik 1 ribu kan kan..kayo tu..tahniah again!

fyra said...

aku pn sayang ko tp kesian rabun...Muahahaha!malas nak renew insurance mulut...Lps ni sape nak pkai contact lense kaler brown, sile cungkil mate afra...muahahaha!lek2..chill la wei..aku period...hahahaha!

y@n@ M!B said...

Mata I juga cekelat..(riak jap) \/(^_^)

found ur blog in Hanis Zalika's n3..=)

kak ina kl said...

salam afra..tulah pasal..anak akak nak balik cepat..ada hal..tak apa nanti kalau ada event kita posing sama-sama yer..
tentu bzzz sebab kakak nak kawin..

NajlaMataDiva said...

budus. mata aku coklat tua okay. ada sparkling2 cahaya nur kluar dari mata aku. mata kau ada noks.?!

zero said...

lens cantik dan nature~
Aku rasa^

bunga said...

haha.rumet i last year pn mata kaler mcm u
i punya la tunggu bila la die ni nak buang lens
agak2 la tido pakai lens.haha
neway, mata u mmg chantek :)

bunga said...

haha.rumet i last year pn mata kaler mcm u
i punya la tunggu bila la die ni nak buang lens
agak2 la tido pakai lens.haha
neway, mata u mmg chantek :)

Shahida said...

mata brown does not mean you might have england or german mix la. that's blue or gray.brown is more indian/arab mix imo. hahaha

anyway found your blog through hanis zalikha's and i think you quite pretty! look a bit arab :)

Afra Yuri said...

sendra: ceh ceh ceh :P

monica: thanx!

niza: yeke? aww terharu..thanx dear..

niza lagi: thanx sgt2!makcik kayo!

fyra: ko mmg! gila.haha. dushhh!

yana: that makes us two! ;P

kak ina: ok! nnti kita amek gambar bnyk2 tau

najla: apa barang coklat tua noks. mak nak coklat lagi!cahaya nur konon. pirahhh

zero: eh boleh rasa2 pulak? hehe ur funny!

bunga: haha! ur story terbaekk. thanx dear..

shahida: yela kan? lupa pulak arab/indian hehe. awww thanx for dropping by dear :D

orked said...

mte i pon brown gak...membe x ramai perasan sebb mte i sepet...smpai dorg selalu tnye 'ko mix cinese ke?"..bile dorang perasan memng dorg akn tnye 'pkai kontex ke?' smpi i nek boring...tulah sushnya bila orng mlaysia ade mte brown kan....

orked said...

u hve so cute eyes...
i like it becoz sya pon ade brown eyes..hehe(berlagak jap)

Anonymous said...

wow......what a nice eyes...but my kwan mata dy colat kehitaman,ave u seen that? soo beautiful......but ur eyes lovely alsooo..... :)

Anonymous said...

wow......what a lovely eyes...kwan i mta dy coklat kehitaman...pun cntikkkkk gaq....tp mta dy memg cntikkkk!!!!!!

Anonymous said...

wow......what a nice eyes...but my kwan mata dy colat kehitaman,ave u seen that? soo beautiful......but ur eyes lovely alsooo..... :)

Anonymous said...

Mate mia coklat jugak. . Mase nak buat ic kat JPN. Org yg amik pic tu suruh bukak lens,dye ckp silau . Aptb.padahal mata ori kot .

Post a Comment

What say you?